7+1 tips για ασφαλείς μετακινήσεις στις γιορτές με το ΙΧ σου

στις

Είτε εγκαταλείψεις την πόλη για κάποιον χιονισμένο προορισμό, είτε επιδοθείς σε συχνές κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο ή πας προς το αεροδρόμιο για να συνεχίσεις από εκεί το ταξίδι σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος των γιορτών σημαίνει αρκετά παραπάνω χιλιόμετρα σε γεμάτους δρόμους ή εθνικές οδούς. Ο στόχος και φέτος είναι να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς οδικά απρόοπτα. Ήδη γνωρίζεις ότι με το ParkAround δεν έχεις ανησυχία για το πού θα παρκάρεις, δες τώρα όμως και 7+1 tips για ασφαλείς μετακινήσεις με το ΙΧ σου από την εμπειρία του autoduder:

tip #1:

Αλκοόλ και τιμόνι δεν πάνε μαζί. Μπορεί να νομίζεις ότι έχεις πιεί λίγο, μπορεί να πιστεύεις ότι το ελέγχεις και θα πηγαίνεις σιγά σιγά, ίσως θεωρείς ότι και λίγο ζαλισμένος να είσαι θα τη προλάβεις τη κακιά στιγμή. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει, καθώς έχει αποδειχθεί με κάθε επιστημονικό τρόπο ότι γίνεσαι πολύ χειρότερος οδηγός υπό την επήρεια έστω και λίγου αλκοόλ (για πολύ δεν συζητάμε). Το αλκοτέστ είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σε ανησυχεί. Πέρα από τον ανθρώπινο κίνδυνο, πρέπει να γνωρίζεις σε περίπτωση τρακαρίσματος ακόμα και αν δεν φταις, εάν διαπιστωθεί ότι έχεις πιεί δεν θα αποζημιωθείς, ενώ εάν φταις η ασφαλιστική σου μπορεί να στραφεί εναντίον σου.

tip #2

Σπεύδε βραδέως. Είναι αποδεδειγμένο ότι η πιθανότητα να τρακάρεις ανεβαίνει κατά 5% για κάθε 2 χιλιόμετρα που ξεπερνάς τα όρια ταχύτητας, ιδίως σε κατοικημένες περιοχές.  Πλέον τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων έχουν μία ικανότητα να «κρύβουν» από τον οδηγό τα χιλιόμετρά τους με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι έχεις πλήρη έλεγχο ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες. Ο καλύτερος οδηγός είναι αυτός που φτάνει με άνεση και ασφάλεια στο προορισμό του.

 

 

tip #3

Έχε τα μάτια σου στο τιμόνι, όχι στο κινητό. Ίσως ακόμα και σήμερα πιστεύεις ότι προλαβαίνεις να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο για λίγα δευτερόλεπτα για να δεις ένα tweet, να κάνεις ένα like, ακόμα και να απαντήσεις μονολεκτικά σε ένα messenger ή sms. Ακόμα και με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα εάν αφαιρεθείς για 3’’ έχεις διανύσει στα τυφλά ήδη 40 μέτρα. Εάν θέλεις να μιλήσεις στο κινητό, καλό θα είναι να έχεις σύστημα ανοιχτής ακρόασης το οποίο είναι και το μόνο που επιτρέπει ο ΚΟΚ αλλά και πρακτικά δεν μειώνει την εξωτερική ακοή σου

tip #4

Προσοχή στην προσωρινή στάθμευση.  Το ParkAround σου δίνει λύσεις για το parking αλλά αν χρειαστεί να σταθμεύσεις για λίγο χωρίς αυτό, αξιολόγησε προσεκτικά το πλάτος του δρόμου, εάν υπάρχει στροφή, εάν τα διερχόμενα οχήματα έχουν καλή ορατότητα ή είσαι σε τυφλό σημείο αλλά και τις ταχύτητες του δρόμου. Επίσης μην ξεχνάς να κάνεις διπλό έλεγχο πριν ανοίξει κάποια πόρτα του ΙΧ σου από τη πλευρά του δρόμου.

tip #5

Η ζώνη αρχίζει από «Ζ», όπως και η ζωή. Μην την ξεχνάς.  Ευτυχώς, αυτός ο “όμορφος, μελωδικός” ήχος που ακούγεται όταν δεν έχει κλειδώσει η ζώνη σου αποτελεί συμμαχό σου σε αυτή τη σπουδαία κίνηση. Και σταματάει με ένα απλό “κλικ”.

tip #6

Έχε το νου σου στον καιρό. Πριν ξεκινήσεις για μικρή ή μεγάλη βόλτα ρίξε μια ματιά στη πρόγνωση του καιρού. Ιδίως τώρα τελευταία που τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι αρκετά συχνά, το να γνωρίζεις τις καιρικές συνθήκες δεν είναι μόνο για να βάλεις ζακέτα ή όχι. Είναι το αυτοκίνητό σου κατάλληλα προετοιμασμένο για πορεία σε βροχή ή χιόνι; Λειτουργούν τα φώτα ομίχλης σου; Καθαρίζουν σωστά τα τζάμια οι καθαριστήρες σου; Επίσης, σκέψου ότι μια  φαινομενικά εύκολη διαδρομή 3 ωρών μπορεί λόγω καιρού να γίνει κουραστική των 4+ ωρών.

tip #7

Κράτα αποστάσεις ασφαλείας από τον μπροστινό σου. Θα έχεις παρατηρήσει στις ηλεκτρονικές οθόνες της Αττικής Οδού αλλά και των Εθνικών Οδών που δίνονται συνέχεια συστάσεις να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Από τη στιγμή που κάτι συμβεί μπροστά σου με ταχύτητα 100χλμ/ώρα, ακόμα και αν είσαι οδηγός αγώνων θα χρειαστείς κάτι λιγότερο από 1’’ για να πατήσεις φρένο δηλαδή περίπου 20 μέτρα. Σημείωσε ακόμα ότι οι αποστάσεις ασφαλείας μεγαλώνουν όταν βρέχει λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

tip # 8

Μην φύγεις με το ΙΧ σου χωρίς πρώτα ένα καλό έλεγχο στο συνεργείο. Εκτός από τις συνήθεις εργασίες του μικρού service θα πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις τα φρένα σου, τα αμορτισέρ αλλά και τα ελαστικά σου. Θυμήσου ότι τα μεγάλα ταξίδια ταλαιπωρούν σημαντικά το αυτοκίνητο και για αυτό το λόγο πολλές βλάβες ή δυσάρεστες εκπλήξεις συμβαίνουν ακριβώς τη χειρότερη στιγμή όταν δεν το περιμένεις και οι συνθήκες είναι ακατάλληλες.

Μη ξεχάσεις να επιβεβαιώσεις πριν ξεκινήσεις ότι το ασφαλιστήριο και το ΚΤΕΟ σου είναι σε ισχύ αλλά και ότι έχεις πακέτο οδικής βοήθειας για ότι προκύψει. Αναφορικά με το τεχνικό έλεγχο του IX σου δες συγκεκριμένα:

  • Για Ελαστικά: Ρύθμισε τη σωστή πίεση αέρα σε κάθε λάστιχο. Δες για κοψίματα και φθορές και από τις δύο πλευρές του ελαστικού (μέσα έξω). Μέτρησε το βάθος του πέλματος και το DOT και ρώτησε το μηχανικό σου ή τον autoduder εάν τα ελαστικά χρειάζονται αλλαγή. Επίσης εφόσον το τιμόνι σου τραβάει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση κάνε οπωσδήποτε ένα έλεγχο μήπως χρειάζεσαι και ευθυγράμμιση τροχών.
  • Για Δίσκους-Τακάκια: Μέτρησε το πάχος σε όλα τα τακάκια. Σημείωσε εάν υπάρχει σφύριγμα, ή τρέμουλο στο πεντάλ του φρένου τη στιγμή που επιβραδύνεις. Επίσης μην ξεχάσεις να ελέγξεις τη στάθμη των υγρών φρένων αλλά και για πιθανές διαρροές στα σωληνάκια.
  • Για Αναρτήσεις: Μην αγνοήσεις διαρροές λαδιού στα αμορτισέρ. Στο δρόμο παρατήρησε αν το αυτοκίνητο κάνει τραμπάλα σαν ελατήριο  μετά από λακκούβες ή σαμαράκια, αλλά και πρόσεξε εάν κρατάει τη τροχιά του όταν στρίβεις παρατεταμένα. Τέλος θυμήσου ότι εάν το μπροστινό σύστημα «ψαρεύει» πέρα δώθε στην επιτάχυνση ή επιβράδυνση, αυτό δεν είναι καλό σημάδι και πρέπει να πας μία βόλτα από το συνεργείο.

Οτιδήποτε όμως και να χρειαστεί το ΙΧ σου, ξέρεις ότι σε κάθε περίπτωση μπορείς να μπεις στο autoduder.com, να συγκρίνεις τιμές και αληθινές αξιολογήσεις από 200+ συνεργεία στην Αττική, καθώς και να κλείσεις το ραντεβού σου online κερδίζοντας έως και 60% σε οικονομία.

Αφού λοιπόν τώρα γνωρίζεις πώς θα κινηθείς με ασφάλεια, έχεις ελέγξει το αυτοκίνητό σου κι έχεις κλείσει το parking  σου….

Καλές, ξέγνοιαστες διαδρομές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s