4+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με επιδότηση

στις

Είσαι από αυτούς που επιλέγουν ολοένα και περισσότερο «πράσινες» λύσεις στην καθημερινότητά τους, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος; Τότε σου έχουμε καλά νέα σε σχέση με το αυτοκίνητό σου! Ισχυρό κίνητρο για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση ηλεκτροκίνητου οχήματος προσφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των δικαιολογητικών άνοιξε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 σημειώνοντας, μάλιστα, μεγάλο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό, δεσμεύοντας το 1 από τα 100 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της δράσης!

Εμείς, μέσω αυτού του άρθρου θα είμαστε στο πλάι σου για να σου πούμε 4+1 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις, προκειμένου να διεκδικήσεις, σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι, το eco-λογικό αυτό bonus!

Μείνε μαζί μας, ξεκινάμε!

1. Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις

Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν φυσικά πρόσωπα, που δεν ασκούν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και μπορούν να αγοράσουν ή να μισθώσουν ηλεκτρικό όχημα Ι.Χ.. Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου, καθώς και ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Επιπρόσθετη επιδότηση μπορούν να λάβουν οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν έξτρα 1.000€ για την αγορά αυτοκινήτου ή 500€ για την αγορά δικύκλου, τρικύκλου και ποδηλάτου.

Αίτηση στη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και οι ιδιοκτήτες Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης – ταξί.

Τέλος, από το οικολογικό bonus επωφελούνται επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., ΚΟΙΝΣΕΠ) και μεγέθους (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση), οι οποίες μπορούν να αγοράσουν έως 3 αυτοκίνητα, ενώ για εκείνες που δραστηριοποιούνται σε νησιά, το όριο είναι 6 αυτοκίνητα.

2. Ποιο είναι το ύψος των επιδοτήσεων

 • Για αυτοκίνητο με τιμή (προ φόρων) έως 30.000€, η επιδότηση είναι 20% με ανώτατο όριο τις 6.000€.  Για αυτοκίνητο με τιμή από 30.001€ έως 50.000€, η επιδότηση είναι σε ποσοστό 15% με μέγιστο όριο τα 6.000€.
 • Για δίκυκλα/τρίκυκλα, το οικολογικό bonus αναλογεί στο 20% της αξίας με μέγιστο ποσό τα 800€.
 • Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου δίνεται ποσοστό 40% της αρχικής τιμής με όριο τα 800€.
 • Για την αγορά ηλεκτρικού ταξί, η επιδότηση είναι σε ποσοστό 25% με όριο τα 8.000€ ή εάν πρόκειται για plug in υβριδικό μοντέλο, το ποσοστό ανέρχεται στο 15% με όριο τα 5.500€. Στην περίπτωση των ταξί είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλιότερο από την 01-01-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500€.
 • Για τις εταιρίες το ποσοστό επιδότησης είναι 15% με όριο τα 5.500€ και με όριο τα 4.000€ εάν πρόκειται για υβριδικά. Για τα δίκυκλα η επιδότηση το ποσοστό είναι 20% επί της αξίας με όριο τα 800€.  

Αν είσαι φυσικό πρόσωπο, μπορείς να ζητήσεις επιπλέον επιδότηση 500€ για να αγοράσεις «έξυπνο» οικιακό φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά Ι.Χ., όχι ποδήλατου ή σκούτερ). Ενώ αν αποσύρεις το παλιό σου αυτοκίνητο/δίκυκλο (εξαιρούνται τα ποδήλατα), μπορείς να πάρεις επιπλέον bonus 1.000€ & 400€ αντίστοιχα, με την προϋπόθεση να είσαι ιδιοκτήτης ή μισθωτής θέσης στάθμευσης.

3. Τα βήματα της αίτησης

Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει δύο στάδια, αυτό της αίτησης συμμετοχής στη δράση και αυτό της καταβολής του οικολογικού bonus. Η αίτηση συμμετοχής γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας kinoumeilektrika.ypen.gr και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Συγκεκριμένα, πρώτα κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα, είτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου, είτε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISNet. Έπειτα, ακολουθείς τα παρακάτω 10 βήματα (για φυσικά πρόσωπα):

 1. Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
 2. Επιλογή μοντέλου οχήματος από την καταχωρημένη λίστα
 3. Επιλογή αγοράς ή μίσθωσης
 4. Επιλογή δικύκλου ή ποδηλάτου
 5. Επιλογή επιδότησης φορτιστή (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
 6. Επιλογή μοντέλου φορτιστή
 7. Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
 8. Υπολογισμός επιδότησης
 9. Επισύναψη δικαιολογητικών
 10. Υποβολή αίτησης

Τι να προσέξεις:

Προτού υποβάλεις αίτηση συμμετοχής, πρέπει προηγουμένως να έχεις πάρει επίσημη προσφορά από τον προμηθευτή για το όχημα που σε ενδιαφέρει (αυτοκίνητο, δίκυκλο/τρίκυκλο, ποδήλατο), η οποία θα φέρει υποχρεωτικά τη σφραγίδα και υπογραφή του πωλητή. Χωρίς την επισύναψη επίσημης προσφοράς, η αίτησή σου δεν μπορεί να γίνει δεκτή και θα επιστρέφεται πίσω, προς συμπλήρωση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού συμμετοχής. Ακόμη, δεν γίνονται δεκτά και δεν είναι επιλέξιμα, οχήματα μεταχειρισμένα και οχήματα που προέρχονται από μετατροπή (ακόμα και αν είναι καινούρια). Για να γνωρίζεις τις διαθέσιμες επιλογές σου, μπορείς να συμβουλευτείς τη λίστα με όλα τα μοντέλα οχημάτων για τα οποία δικαιούσαι επιδότηση.

4. Πώς γίνεται η καταβολή της επιδότησης

Από τη στιγμή που θα υποβάλεις την αίτηση, ενημερώνεσαι με mail σε σύντομο χρονικό διάστημα για την αποδοχή της. Στη συνέχεια, εφόσον αγοράσεις ή μισθώσεις το όχημα για το οποίο έχεις κερδίσει την επιδότηση, υποβάλεις ξανά ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα, το τελικό αίτημα για την καταβολή του οικολογικού bonus. Τα χρήματα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα συμπληρώσεις στην αίτησή σου. Αν έχεις χρέη προς την εφορία, τα χρήματα θα δεσμευθούν και θα συμψηφιστούν.

Μπορείς να λύσεις περαιτέρω απορίες μέσα από την ενότητα Συχνές Ερωτήσεις του υπουργείου. Εναλλακτικά, μπορείς να στείλεις mail στο support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr, καθώς και να επικοινωνήσεις απευθείας μαζί τους στο Help Desk από τις 10:00 έως τις 18:00 (2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513128, 2131513139).

Bonus: Χώροι στάθμευσης που διαθέτουν φορτιστές

Σε περίπτωση που σε δελέασαν τα παραπάνω οικονομικά κίνητρα και έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι την αγορά του πρώτου σου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θέλουμε να σου πούμε ότι ήδη υπάρχουν χώροι στάθμευσης που διαθέτουν υπηρεσία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων! Οπότε, κράτα στο μυαλό σου ότι κλείνοντας θέση parking με το σχετικό εικονίδιο που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, έχεις εξασφαλίσει και τη φόρτιση του οικολογικού σου αυτοκινήτου και δεν χρειάζεται να ανησυχείς!

Ενδεικτικά δες κάποιους από τους χώρους στάθμευσης που παρέχουν φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά κατέβασε και το App για να είσαι πάντα ενήμερος για τις νέες εξελίξεις!

Και σύντομα όταν παρκάρεις, θα γεμίζεις ενέργεια 🔌!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s