Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα: Η σημασία της οδήγησης χωρίς αλκοόλ

στις

Πώς μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε κοινό και οδηγούς για τους κινδύνους στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ;

Η ιδέα ανήκει στο Βέλγιο, στο οποίο πρωτογιορτάστηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» το 1995. Έκτοτε γιορτάζεται έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κάθε τρίτο Σάββατο του Οκτώβρη. Το 2003 απέκτησε πανευρωπαϊκή εμβέλεια με εκατοντάδες δράσεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, με σύνθημα πως αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, νεαροί εθελοντές παρακινούν παρέες συνομηλίκων που βγαίνουν για διασκέδαση να ορίσουν ένα άτομο σε «Οδηγό της παρέας», με την υποχρέωση να μην καταναλώσει αλκοόλ καθ’ όλη την διάρκεια της βραδιάς. Αυτός θα είναι υπεύθυνος προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια και να επιστρέψει πίσω την παρέα του από τη νυχτερινή έξοδο. Την ώρα της αναχώρησης μπορεί αν θέλει να κάνει ένα φιλικό αλκοτέστ, προς επιβεβαίωση τήρησης των λεγομένων του. Σε περίπτωση που έχει τηρήσει την υπόσχεσή του, ακολουθεί επιβράβευση με αναμνηστικό δώρο, διαφορετικά οι εθελοντές τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει με εναλλακτικό ασφαλή τρόπο.

Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών —με έμφαση στους νέους— για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Άλλωστε, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, 1 στα 4 οδικά ατυχήματα στην Ευρώπη οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αυτό αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς παράγοντες μείωσης της συγκέντρωσης, του συντονισμού και γενικότερα της αντιληπτικής ικανότητας των οδηγών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s