Επίδομα βενζίνης – Fuel Pass: Πώς υποβάλω αίτηση;

στις

Άνοιξε, με μεγάλη ανταπόκριση από την πρώτη κιόλας μέρα, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνηςFuel Pass –, προκειμένου να δοθεί μια οικονομική ανακούφιση στους ωφελούμενους ώστε να αντιμετωπίσουν την ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα.

ParkArounder, είτε έχεις αυτοκίνητο είτε μηχανή, μπορείς να λάβεις τη σχετική επιδότηση κάνοντας αίτηση στο 👉 vouchers.gov.gr, πρώτα όμως, διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι πλήρως ενημερωμένος/η.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η επιδότηση καυσίμων απευθύνεται σε πάνω από 3 εκατομμύρια δικαιούχους και έχει στόχο να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2022. Αίτηση μπορούν να καταθέσουν όλα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και κατά το 2020 είχαν δηλωμένο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητες  προϋποθέσεις είναι το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να βρίσκεται σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, ο αιτών θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Ποιο είναι τo ποσό της επιδότησης

Το ποσό κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Πιο συγκεκριμένα,  θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • Πενήντα (50) ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία σε νησιωτικές περιοχές (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής),
  • Σαράντα (40) ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στην ηπειρωτική χώρα,
  • Τριάντα πέντε (35) ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων με κύρια κατοικία σε νησιωτικές περιοχές (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής),
  • Τριάντα (30) ευρώ  για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων με κύρια κατοικία στην ηπειρωτική χώρα.

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού

H καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται κατ’ επιλογή του δικαιούχου με δύο τρόπους:

  • Με έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με smartphone, το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία NFC, για την πληρωμή αγοράς υγρού καυσίμου
  • Με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Viva και Παγκρήτια Τράπεζα.

Tip: Αν επιλέξεις τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.

Πώς θα κάνεις αίτηση για το Fuel Pass

Μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου με δύο τρόπους: είτε μέσω Κ.Ε.Π., είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι απλή. Αρχικά εισέρχεσαι σε αυτήν, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σου κωδικούς στο TAXISNet. Το σύστημα ταυτοποίησης σε ενημερώνει άμεσα αν είσαι δικαιούχος ή όχι. Έπειτα, συμπληρώνεις και επικαιροποιείς τα στοιχεία επικοινωνίας σου και συγκεκριμένα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου. Εάν επιλέξεις να πιστωθεί το ποσό με «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού σου τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού, όπου είσαι συνδικαιούχος. Τέλος, αιτείσαι την πίστωση του σχετικού ποσού, είτε με κατάθεση σε λογαριασμό, είτε με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, βάσει σχετικών ανακοινώσεων που εκδίδονται. Από το Σάββατο 30/04/2022 και εξής, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για όλους τους ωφελούμενους.

Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης

Η πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως γίνεται με οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Τι να προσέξεις

Εάν επιλέξεις την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε ψηφιακή κάρτα, ναι μεν θα λάβεις επιπλέον 5 ευρώ, ωστόσο το διαθέσιμο υπόλοιπό σου πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι την 31/07/2022. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα χάνεται και δεν μπορείς να το αξιοποιήσεις.

Μπορείς να ενημερωθείς περαιτέρω μέσα από τις Συχνές Ερωτήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά για τυχόν διευκρινήσεις στο 215 560 5150 (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00).

Κι αν πάρεις την επιδότηση βενζίνης και την ξοδέψεις, κάνοντας κύκλους ενώ ψάχνεις για parking; Μην ξεχνάς ότι η λύση στο ζήτημα του parking είναι στο τσεπάκι σου ή… στο κινητό σου αν ακόμη δεν έχεις κατεβάσει το ParkAround App 😉.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s